Žáci 1. B oboru Knihkupecké a nakladatelské činnosti se v rámci výuky předmětu dějepis vydali 22. 2. 2023 do Židovského muzea na interaktivní workshop nazvaný Badatel.

Cílem bylo seznámit se blíže nejen s tradicemi, obyčeji a zvyky Židů, nýbrž si i prohlédnout několik židovských památek.

V rámci praktické části si v pěti dílnách rozšířili obzory stran chodu židovské domácnosti, běhu života, svátků Pesach a Šabat. Vyzkoušeli si, jak vypadá židovská svatba včetně rozbíjení poháru a rozvinutí chupy.

Ve druhé části programu zavítali na Starý židovský hřbitov a do tří synagog – Staronové, Klausové a Španělské, která je nově zrekonstruovaná a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Jak se studentům nabitý program líbil?

Mně se středeční akce velmi líbila. Dozvěděla jsem se více o tradicích a zvycích, synagogy byly překrásné (hlavně ta Španělská) T.K.

Myslím si, že tato exkurze byla dost přínosná a já osobně jsem se naučila hodně o židovské víře, což mě zajímá. K.K.

Exkurze společně s workshopem byla zajímavá, společně i s prohlídkou synagog. Průvodce velmi dobře přednášel a celkově mě to bavilo. K.Š.

Program byl moc pěkný a dosti nového jsem se naučila. Byla jsem ráda, že získané informace jsem mohla předat dál ; ) T.K.