Poslední zářijový den jsme se studenty třetího a čtvrtého ročníku oboru KNC navštívili prostory Lobkovického paláce – sídla Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze.

Připomněli jsem si hned dvě významné historické události, 50 let od navázání diplomatických styků a 35 let od léta a podzimu roku 1989, kdy zde hledalo útočiště více jak 4 000 obyvatel NDR, aby mohli následně vycestovat do SRN.

Oslavy těchto událostí byly pojaty velkolepě. Byli přítomni dva pamětníci, kteří si tento zlomový historický moment prožili jako dítě a teenager a změnili tak tehdejší svůj život, o čemž se zaujetím vyprávěli.

Jeho excelence pan velvyslanec Andreas Künne na tiskové konferenci odpovídal na směsici dotazů týkajících se jak minulosti, tak současnosti a potvrdil, že česko – německé vztahy nebyly nikdy na lepší úrovni než dnes.

To ostatně následně předvedl i král“ Zmikund“ v historickém Eintopfu z „Oprásků s českoňemecki historje“. V zábavném kvízu nás Klára se dvěma asistenty provedla mezními historickými epochami našeho více jak tisíciletého soužití.

Vnitřní i vnější prostory velvyslanectví byly plně k dispozici návštěvníkům, kteří si tak mohli prohlédnout honosné prostory paláce, či zakotvit u některého z mnoha stánků se soutěžemi, aktivitami nebo workshopy. Nechyběly samozřejmě ani speciality německé kuchyně.

A co na to naši žáci?

Akce na velvyslanectví byla dobrou zkušeností. Na jedné zahradě se sešly dva národy: Němci a Češi. Takové seskupení bylo velice zajímavé, jak na zahradě, tak i ve velkém stanu, kde se pokládaly otázky panu velvyslanci. Zážitkem pro mne bylo dát panu velvyslanci otázku na Talahuny (skupinka přistěhovalců, kteří se tváří drsně a dominantně). Překvapila mě i jeho odpověď i pozdější pozdrav rukou a krátký rozhovor o dokonalosti mého německého jazyka. Byl to zkrátka pozoruhodný den, který nám Němci dokázali zajistit.  (J.L.)

Velmi se mi exkurze líbila, hlavně představeni o Rudolfovi (smíchy jsem se za břicho popadala), sehr gut.

A aktivity – malování na pírka, co pro nás znamená svoboda. (P.R.)

Skvěle strávený čas spojen s historickou i jazykovou kulturou, která nás všechny značně obohatila. Moc děkujeme za zprostředkování tohoto nezapomenutelného zážitku ❤️ (N.N.)