Technické problémy ve škole nemohly zastavit ekonomy z 3.C, aby si prohlédli novou expozici o České národní bance přímo v její hlavní budově v ulici Na Příkopě nedaleko od Obecního domu.

Díky vlídnému průvodci se studenti do posledního detailu dozvěděli o několika tématech počínaje historií budovy ČNB, přes fungování inflace a deflace, a konče přehledem, jaké mají různé komerční banky na sebe vliv. Dále zjistili, co vše řeší guvernér společně s bankovní radou a kam si člověk nejčastěji schová ve svém bytě nebo domě úspory. Jelikož expozice byla plná interaktivních prvků, žáci měli například možnost si na vlastní oči prohlédnout různé ochranné prvky bankovek a občanských nebo řidičských průkazů i pod UV lampou. Nakonec studenti měli příležitost se podívat na výstavu děl Oldřicha Kulhánka, který od roku 1993 stojí za designem současných českých bankovek a mnoha poštovních známek.

Bohužel se žáci nemohli podívat do nedobytného trezoru, ale kdo ví, třeba v blízké budoucnosti navštíví Českou národní banku znovu.

Zapsala: Tereza Václavková, 3.Ce